انواع فیلتر و صافی های چای
در این مقاله به انواع فیلترها و صافی های چای می پردازیم. اولین صافی چایی که در بازار مشاهده شد کیسه های نخی بودند. خودِ ما نیز در حدود سه سال قبل، این محصول را بصورت عمده تولید می نمودیم که جنس آن از پارچه های نخی است و قابلیت استفاده مجدد را داراست بدین معنی که پس از استفاده می توان آن را شستشو و مجدد مورد استفاده قرار داد. عیبی که این محصول دارد آنست که پس از شستشو بخصوص در سینک ظرف شویی، احتمال آلوده شدنشان وجود دارد و به عبارتی می توانند ناقل بیماری ها باشند. بنابراین استفاده از این محصول تا حد امکان توصیه نمی گردد. کیسه های نخی به این دلیل خوب بودند که چون جنس نخ، انتقال دهنده بسیار خوب حرارت است چای و یا دمنوشی که در داخل آن قرار می گیرد براحتی و بخوبی دَم می شود. اما با توجه به مضرات آن برای سلامت انسان و پس از اطلاع یافتن از آنها، ما نیز تولید آن را متوقف نمودیم. حتی در انبار خود نیز از این محصول که از تولیدات پیشین است موجود می باشد اما ما رغبت زیادی به فروش و عرضه آنها نداریم.
نوع دیگری از فیلترها و صافی هایی که قابل مشاهده است هنگامیست که شما یک قوری و یا یک کتری خریداری می کنید. معمولا در داخل این نوع ظروف یک فیلتر از همان جنس نیز وجود دارد. مثلا اگر یک قوری چینی خریداری کنید در داخل آن یک فیلتر چینی هم قرار دارد. شایان ذکر است که یکی از سالم ترین فیلترها، فیلترهای جنس چینی هستند. اما در بیشتر موارد این فیلترها از جنس فلزی و یا بعضا استیل می باشند. اینها هم البته نوعی دارند که جدا از خودِ کتری و … است و زنجیری نیز به آن متصل می باشد که تی بال یا توپ چای نامیده می شود و در داخل قوری قرار گرفته و پس از استفاده می توان آن را خارج نمود و شستشو داد. جنس فلزی و یا حتی استیل این نوع فیلترها هم اگر بطور مکرر مورد استفاده قرار گیرند چون در معرض حرارت و در داخل آب جوش هستند در طولانی مدت به آرامی در داخل آن حل می شوند و مسلما استفاده از آن کاملا زیان آور است.
بدترین نوع فیلتر هم، جنس های سیلیکونی می باشند. سیلیکون نوعی جنس پلاستیک محکم است و این نوع فیلتر در اشکال فانتزی مانند آدمک و … تولید شده است. این محصول به تازگی وارد ایران شده و از جمله آن مستر تی ” Mr.Tea ” می باشد و استفاده از آن نیز همه گیر شده است. حتی به گفته برخی از مشتریان، جنس چینی آن به شدت بوی نامطبوعی دارد و طعم بدی به چای می دهد.
استاندارد اروپا نیز به غیر از یک یا دو برند اروپایی، هیچ یک از محصولات جنس سیلیکونی را تایید نکرده است. هرچند در موارد نادر هم توصیه نموده که اگر از آنها استفاده نشود بهتر است.
فیلترهایی که در موردشان توضیحاتی ارائه شد، بطور معمول در جامعه مورد استفاده قرار می گرفتند اما اگر به 10 سال قبل بازگردیم؛ زمانی که استفاده از اینها هنوز مرسوم نشده بود و فیلترهای یکبار مصرف هم هنوز به بازار نیامده بودند، مادران ما برای مهمانی های خود و هنگامی که قصد داشتند از افراد زیادی پذیرایی کنند، دست به ابتکار می زدند و با یک پارچه توری و یا نخی، کیسه ای می دوختند و در آن چای خشک را ریخته و در داخل کتری قرار داده و پس از استفاده آن را خارج و محتویاتش را خالی نموده و شستشو داده و به کرات از آن استفاده می کردند.
البته در آن زمان بدلیل اینکه شبکه های اجتماعی هنوز فعال نشده بودند و ارتباطات تا این حد گسترده نبود از زیان های آن اطلاعی نداشتند ولو اینکه مسلما استفاده از آنها بسیار زیان بار است.
از این رو، اهمیت فیلترهای یکبارمصرف در اینجا مشخص می شود بدلیل اینکه این مواد بطور مستقیم وارد بدن ما می شوند، همیشه باید اطمینان حاصل کنیم که چیزی را که می خوریم آلوده نباشد و بدین صورت آلودگی را وارد بدن خود نکنیم.
ما در بحث دیگری در مورد تی بگ های آماده ای که از بیرون تهیه می شوند و مواد شیمیایی در تولیدشان بکار رفته است و همچنین به مضرات آنها اشاره خواهیم کرد.
صحبت در مورد گذشته و استفاده از ابزار سنتی و زیان های آنها، اهمیت و ضرورت وجود فیلترهای یکبار مصرف را که گیاهی هستند، مشخص می کند. اکنون این فیلترهای یکبارمصرف گیاهی، خوشبختانه به وفور در دسترس هستند و ما می توانیم از آنها استفاده کنیم. فیلترهای یکبارمصرف، پایه گیاهی می باشند و جنس آنها اگر به تمامی محصولات برندهای مختلف نیز توجه کنید نوع به اصلاح کاغذی است که در اصل ماهیتش با کاغذ متفاوت است اما چون شباهت هایی با کاغذ دارد از جمله اینکه شیری رنگ است و وقتی آن را لمس می کنید جنسی شبیه کاغذ دارد بدین عنوان نامیده می شود. فیلترهایی که صحیح تولید شده اند باید از این جنس باشند به استثنای محصولاتی مانند فیلترهای هرمی که جنس آنها پایه ذرت است ولیکن آن هم گیاهی است و در ایران تولید نمی شود بقیه فیلترها باید از جنس سلولوزی (گیاهی) تولید شوند. فیلترهای گیاهی در اصل از پوست درخت موز تهیه می شوند. اینها بدون رنگ، بو و طعم هستند و هیچ چیزی را به همراه خود وارد آب جوش نمی کنند و در اصل خنثی هستند. لازم به ذکر است که این نوع فیلتر هم در ایران تولید نمی شود و کاملا وارداتی است.
بنابراین فیلترهای یکبارمصرف که سلولوزی هستند سالم ترین و مطمئن ترین نوع فیلترها هستند که ما می توانیم استفاده کنیم. فقط یک نکته اینکه متاسفانه عده ای از افراد در داخل کشور، از یک سری جنس های متفرقه برای تولید این محصول استفاده می کنند که در مقالات آتی به آن پرداخته خواهد شد که با مطالعه آنها براحتی می توانید محصولات سالم و مناسب را تشخیص دهید و بدین ترتیب همواره از محصولات باکیفیت و بهداشتی استفاده کنید.
فایل صوتی در مورد این موضوع را می توانید در همین قسمت بشنوید.